Није тешко схватити привлачност Wi-Fi – а. Ова револуционарна технологија, која је комерцијално доступна од 1999. године, елиминише каблове и жице за рачунаре, смањује број жалби на мобилне телефоне и омогућава нам повезивање са интернетом са било ког места на коме имамо сигнал.

Упркос овим предностима, међутим, истраживања настављају да показују да зрачење које изазивају бежични рутери негативно утиче на наше здравље. Заправо, британски активистички сајт Stop Smart Meters је недавно објавио листу 34 научна истраживања која показују негативне биолошке ефекте Wi-Fi изложености, укључујући истраживања која га повезују са главобољом, смањењем броја сперматозоида и оксидативним стресом.

Најновија истраживања опасности од Wi-Fi-а, долазе из изненађујуће скромног извора: Пет студенткиња деветог степена из Данске, чији је научни експеримент открио да бежична радијација једнако разара и биљке.
Неоспорни резултати

Експеримент је почео када је пет студената схватило да има проблема са концентрацијом у школи, ако су спавали поред својих мобилних телефона претходне ноћи. Заинтригирани овим феноменом, студенти су почели да проучавају ефекте зрачења мобилних телефона на здравље људи. Нажалост, њихова школа им је ускратила овај експеримент због недостатка средстава, па су студенти одлучили да уместо тога тестирају ефекте Wi-Fi зрачења (слично по снази зрачењу мобилних телефона) на биљке.

Девојке су ставлиле шест корита са семеном Лепидиум сативум (вртни крес се гаји комерцијално широм Европе) у собу без зрачења, и исто толико у собу са два Wi-Fi рутера. Наредних 12 дана, су посматрали, одмеравали, мерили и фотографисали резултате. Чак и пре него што је 12-и дан стигао, крајњи резултати су били очигледни: семе смештено у близини рутера или није порасло или је било потпуно мртво, док семе смештено у соби без зрачења је процветало у здраве биљаке.

Ових пет судената је овим експериментом зарадило највеће почасти у регионалном такмичењу науке. Штавише, наставник у њиховој школи, Ким Хорсевад, професор неурологије на Каролинском институту у Шведској, био је толико импресиониран експериментом да је постао заинтересован за његово понављање у контролисаном научном окружењу. Постоји неколико једноставних корака које можете предузети да ограничите изложеност ВиФи зрачењу, у овом чланку објаснићу који су то.

1. Купите прави роутер

NETGEAR N150 је бежични рутер другачији од других. Разлика је што код NETGEAR N150 можете да искључите Wi-Fi функцију и он остаје искључен. Критичке оцене купаца на овај рутер на Амазону нису 5 звездица, али то углавном има везе са незадовољством њихових бежичних могућности. Овај рутер у кући је брилијантан. када се повежу 4 рачунара на њега на жичне везе без проблема ради. Идеална поставка је N150 и неки добар квалитетно заштићен Ethernet кабл. Дакле, запамтите, бежични рутер се може повезати жичним каблом и тако избећи опасно зрачење.

2. Користите прави Ethernet Cable

Ваш Ethernet кабл је кабл који повезује ваш модем / рутер са рачунаром и омогућава вам интернет конекцију. Већина људи не размишља о овом каблу. Они користе кабл који долази уз модем / рутер. Грешка. Овај кабл може бити извор радиофреквентног зрачења и зато треба да буде заштићен. Постоји много различитих категорија квалитета каблова 5, 6, 7, итд. Препоручујемо куповину најмање Cat 6a sstp Ethernet кабла. Можда кабл који сте добили уз модем / рутер је Cat 6a sstp. У том случају то је у реду. Ако сте у недоумици, промените га.

3. Научите да искључите

Потражите софтверске опције да онемогућите Wi-Fi бежични модул на уређајима као што су лаптоп, iPod, iPad touches, таблет, штампач, пројектор и све остало што може имати Wi-Fi могућности. Ниска Wi-Fi снага је сада опција на одређеним бежичним постављеним прозорима, погледајте пажљиво шта вам софтвер омогућава да урадите. И пазите на то када промените подешавања уверите се да се подразумевана подешавања не враћају поново. Ако не можете да искључите Wi-Fi преко софтвера који могу бити у могућности да имају Wi-Fi модул физички га уклоните ( захтева неко електрично знање).

4. Бежични swap за жицу

Замените бежичну тастатуру, миш, штампач и било шта друго што имате да је бежично са USB жичаним верзијама.

5. Wi-Fi комшије

Легално не постоји ништа што можете да урадите да натерате своје комшије да одстране њихов Wi-Fi тако да им морате тихо,тихо прићи. Идите и видите се са њима на пријатељском ћаскању. Идеално би било понети RF мерач са собом, показати им ниво радијације којој сте изложени и ви и они сами. Узмите неке издате штампе од неких истраживања која су рађена на опасност од зрачења радио фреквенције. Ако су неосећајни, EMF заштита остаје једина солуција. Најбоље је да почнете са самим собом користећи заштитну боју и увек мерите свој ниво RF пре и после тога како бисте обезбедили ефикасност тога што радите. Смањите изложеност Wi-Fi зрачења без елиминисања.

Знам да неки људи не могу да донесу да предају своје бежичне уређаје па ево неколико савета о минимизирању Wi-Fi без елиминисања

1. Држите растојање

Vi-Fi зрачење значајно опада са растојањем (звани инверзни квадрат закон). Многи рутери имају довољно јак сигнал да одржавају везу до 100м од рутера. Проверите да ли имате толико растојање између вас и вашег бежичног рутера, ако можете без смањивања да задржите ефикасност ваше везе. Запамтите: зидови не заустављају бежичну радијацију, никада не стављајте бежични рутер иза зида спаваће собе.

2. Искључите ноћу

Истраживања нам кажу да највећа опасност од Wi-Fi зрачења долази из ноћне изложености; регенерација, низак EMF тајмер за модем подмлађивање, и детоксикација је отежана и посебно може бити смањена производња мелатонина. Ако заиста не можете себи омогућити да уклоните ваш бежични рутер можете да инсталирате једноставан механички електрични тајмер (види слику), везан на утичницу где сте прикључили свој рутер. Онда само подесите да се искључи напајање за време спавања.

3. Мудро користите USB адаптере

Ако користите USB Wi-Fi адаптер (за рачунаре који немају уграђен у бежичну мрежну интерфејс картицу) користите га преко USB продужног кабла (10 метара или више). Исто важи и ако користите 3G USB адаптер за повезивање са интернетом, док сте на путу, продужни кабл ће значајно смањити изложеност.

 (Vestinet.rs)