Долазим отворена срца, настојећи примијенити три начела - дијалог, праштање и помирење, уз поруке да морамо прихватити једни друге онаквима какви јесмо и да је "боље сусед близу, него брат далеко", изјавио је у ексклузивном интервјуу Хини новоименовани митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

Владику др Порфирија Перића Сабор Српске православне цркве крајем маја, након смрти митрополита Јована, именовао је за његовог наследника на челу Митрополије, а на нову дужност биће устоличен у Загребу 13. јула. 

Поздрављајући "све грађане Хрватске и Словеније - православне, католике и свих других вјероисповијести, али и агностике или атеисте", митрополит Порфирије наглашава да долази "отворена срца, с љубављу према свој браћи и сестрама".

"Искрено ћу радити на дијалогу са свим добронамерним људима у Хрватској, али у првом реду ћу, разумљиво, водити бригу за поверене ми православне хришћане у Епархији загребачко-љубљанској. Њих поздрављам Христовим речима: 'Што је људима немогуће, Богу је могуће', а у исто време, речима премудрог Саломона: 'Боље сусед близу, него брат далеко' ", каже владика Порфирије.

Као своја темељна полазишта у унапређењу односа с Римокатоличком Црквом у Митрополији и уопште, нови митрополит загребачко-љубљански наглашава "веру у Бога, веру у изворну доброту човека и веру у хришћанску цивилизацију љубави".

На питање како цркве и верске заједнице могу више допринети узајамном поверењу и помирењу међу народима бивше Југославије и шта он лично жели и може учинити, нови митрополит загребачко-љубљански каже како је "послање Цркве да изграђује мир и међусобно поверење" и подсећа на Христове речи: "Мир свој дајем вам".

"Ако имамо мир Божји у себи, мирићемо се с другим човеком, с природом и са собом. Ширићемо мир око себе, бићемо сведоци мира, благовесници мира, миротворци", каже он, наглашавајући да то могу само "истински људи Цркве у којима влада императив љубави, истине и правде".

"Дијалог, праштање, помирење – три су начела која ћу настојати примиенити у пракси. Трудићу се, а на Богу и људима је да процене мој подвиг", истакао је владика Порфирије.

Извор: rs.seebiz.eu