Таман што је на одобрен повратак још 58 породица (укупно 302 члана) у шест општина на Косову, међу њима и Клини, догодио се нови инцидент. Црква Свете Петке у селу Дрсник у Клини обијена је и оскрнављена. Из цркве за коју се верује да је грађена и осликана у 16. веку украдено је 60 евра, динари, а све иконе су оборене на под.

Косовски министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић истиче да је то напад на све повратнике у Клини и апелује на надлежне да ухапсе починиоце и најстроже их казне. Представници међународне заједнице и Европске уније, који финансирају пројекте повратка, ни овога пута се нису огласили. Као да они, за разлику од Срба који у тим општинама живе, не повезују теме - повратка, опстанка и безбедности.

- Обијање, крађа новца и скрнављење икона у цркви Свете Петке напад је не само на цркву, него и на све повратнике у Клини, јер су верски објекти једни од симбола опстанка. Светиње се морају поштовати и не смемо да дозволимо да се у друштву у коме живимо дешавају овакве ствари. Обијање и скрнављење верских објеката недопустиво је и давно превазиђено - истиче Јевтић. Он подсећа да се инциденти и даље дешавају, а праве их сви они који не желе напредак и не желе суживот - "једноставно речено не желе боље сутра ни себи ни својом комшијама".

Напад на цркву Свете Петке је последњи у низу серије напада на повратнике и њихову имовину у Клини, која се наставила у последњих месец и по дана. Јевтић каже да није обавештен да је ико ухапшен, приведен или испитиван поводом тих инцидената.

По шести пут недавно је опљачкана кућа Силвије Рашковић, повратнице у селу Дугоњиве, самохране мајке која је запослена у канцеларији за заједнице и повратак у општини Клина. Усред ноћи, њој су непознати починиоци однели све из помоћне зграде: алатке за пољопривреду, колица, тепих, делове за трактор... 

Немало пре тога, у клинском селу Доњи Петрич опљачкана је Ката Грујић. Тој 74-годишњој бакици, јединој Српкињи у том крају, покрадена је сва живина, а како је сва потресена посведочила и последњу главицу лука су јој ишчупали из баштице. И овај напад осудили су заменик косовског премијера Бранимир Стојановић и министри Далибор Јевтић и Љубомир Марић, али за косовску полицију осуда и апел представника Срба у Влади Косова очигледно нису били мотив да пронађу лопове.

Жртве недавних напада су и мушкарци. У селу Грабац, претучен је Радош Магић док је покушавао да из своје њиве отера стоку коју су на испашу дотерали Албанци из суседног села.

Село Дрсник старо је насеље које се помиње у повељи Стефана Првовенчаног из 1199-1206. До 1999. године имало је око 1.000 становника, углавном Срба. Након доласка НАТО-а снага црква Свете Петке је демолирана и спаљена, а звоник миниран. Иконостас и сви дрвени делови су изгорели, а црквено звоно је украдено. 

Извор: vesti-online.com