Празновање Преподобног Прохора Пчињског у њему посвећеном манастиру, праћено је обилним изливањем мира какво није забележено у новијој историји ове светиње.

Више од 1000 верника који су празник Преподобног оца нашег Прохора прославили на литургијском сабрању у овој светињи, били су сведоци ове чудесне реке мира које је пчињски Чудотворац излио јасно показавши да је благодат Господа нашега Исуса Христа, по обећању Његовом, вазда са онима који га љубе. Како нас је обавестила настојатељица ове свете Обитељи, игуманија Стефанида, миро је потекло учи свечаног празничног бденија, да би наставило током целе ноћи и сутрашњег празничног дана. 

Миро се из пукотине на зиду у којем су зазидане мошти светог оца Прохора, а која је настала вековима уназад, сливало квасивши чак и под испод малог кивота са моштима (руком светог Прохора и свете Великомученице Марине), да су га свештеници морали сакупљати са пода.

Епископу врањском Г Пахомију, који је началствовао светом архијерејском литургијом, саслуживали су архимандрит Иларион, архијерејски заменик епископа рашко-призренског и косовско-метохијског (игуман манастира Драганац на Косову и Мерохији), јеромонаси Рафаило (Бољевић) из манстира Подмаине, Јован (Јеленков) и Дамаскин наупарски, као и сестринство манастира Грачанице.

Свечаном литургијском сабрању присуствовали су и генерали Војске Србије: Милосав Симовић и Зоран Лубура, командант жандармерије пуковник Горан Драговић, те војници и жандарми који су у свечаној литијском опходу око древне светиње носили крстове, рипиде и иконе.

Патроналној Слави манастира Светог Прохора Пчињског присуствовао је и градоначелник Врања, г. Зоран Антић