Шта чинити са црквама које су остале без верника? На Западу су решили: морају доносити неки приход. Тако се у једној опустелој тамошњој цркви појавио ноћни клуб са називом „Грех”! Статистика показује да се број верника Англиканске цркве, која у Великој Британији има статус државне, незаустављиво смањује: сада јој је верно само 1,4 одсто одраслог становништва. Сам архиепископ Кентерберијски признаје да мора да се бори са „антихришћанском културом”. Није ни чудо: три од четири човека у Британији, у узрасту између 18 и 24 године, изјављује да не верује у Бога.

Слична је ситуација и са другим хришћанским конфесијама на Западу, а пошто је одржавање верских објеката скупо – широм Европе се цркве или затварају, или издају у закуп или купују да би се у њима реализовали неки бизнис-пројекти. Према подацима протестантског издања Evangelical Focus, Англиканска црква је принуђена да сваке године затвори око 20 цркава. У Данској је безмало 200 цркава сада потпуно запуштено или се уопште не отвара верницима. Позиције губи и Католичка црква у Немачкој: у тој земљи је последњих година затворено више од 500 хришћанских храмова. Најгора је ситуација ипак у Холандији где ће католици у најскорије време – како се процењује – остати без две трећине од својих 1600 цркава, а тамошњи протестанти — без око 700.

У свим тим земљама цркве прелазе у друге руке. Нема у Магдебургу више лутерана? Ништа страшно! Бизнискиња Катрин Рифенберг откупила од њих цркву која је остала без верника и у њој отворила - ресторан. Још му дала име „Црква”. На месту олтара поставила – бар. Од старе цркве остао је само један позлаћени анђео.

Католичка црква у холандском Арнхему – у намери да како-тако привуче вернике – препустила је цркву Св. Јосифа скејтбордистима. А они су се неколико година да задовољством ''возикали'' између величанствених статуа Христа и анђела. На ово ''обострано задовољство'' је почетком овог октобра морала да буде стављена тачка јер је зграда цркве почела да попушта. 

У британском Бристолу је опустела црква Св. Павла. Међутим, брзо се нашао нови ''газда''. У цркву се уселила школа циркуса Circomedia. Циркузанти у њој већ неколико година брусе своје вештине и трикове. Понекад у цркви приреде и представу.

Шкотланђани су на овом терену отишли још даље. Можда и најдаље. У Единбургу је без верника остала лутеранска црква, у којој су убрзо отворени ноћни клуб и паб. Власник је истурио име Sin („Грех”) а у прозору изнад улаза поставио је „палог анђела”. У британском Бедфорду је без пастве остала црква Св. Луке која се налази на Улици Светог Петра. Сада је у њој позориште са седиштима за 282 гледаоца. Плус: студио са 50 места и велики бар. У Питсбургу – у Сједињеним Државама – иста судбина је задесила манастир Бенедиктинаца. Сада је у њему хотел са симболичним именом  Priory. Истина, није стигао даље од три звездице...

Имајући овакве процесе у виду, руски патријарх Кирил рекао је поглавару Англиканске цркве – архиепископу Кантерберијском Џастину Велбију: „Западу прети апокалиптичка реалност. Ово што се збива у западним земљама много је страшније од онога са чиме се религија суочавала у Совјетском Савезу. У току је атеизација. Бог се истерује из човековог живота. Игноришу се Божји закони. Најпогубније је што то игнорисање има форму државних закона. Ако људе силом закона почну да присиљавају да чине грех, или да се са грехом солидаришу, заиста ће се ући у апокалиптичну реалност”.

Марија Шустрова, РИА Новости
Извор: fakti.org