У селу Мраморак код Осмака, на локалитету „Црквина“ откривени су остаци древне цркве. Истраживање је потврдило да црква датира из периода касне антике, између 4. и 6. вијека, што је хиљаду година старије него што су стручњаци претпостављали.

Откопани су сви зидови храма димензија 20 са 11,50 метара и установљено да је првобитна црква била мањих димензија, а да је касније знатно проширена, што свједочи о томе да је веома дуго била у функцији прије него што је срушена, што потврђују и различити нивои градње. У самом храму је откривена и колективна старохришћанска гробница у којој је сахрањивање вршено по древном систему катакомби. 

У гробници су пронађени скелетни остаци пет особа. На костима су примећена оштећења што стручњаке наводи на помисао да су можда у питању мученици над чијим су гробовима по древним хришћанским обичајима прављени храмови.

Иницијатор овог истраживања био је парох осмачки јереј Жељко Божић, који је трагајући за коријенима народног предања на локалитету Црквине видио крст уклесан у кори старог дрвета, које расте у камењару на сред брда гдје се, по предању, налазила црква. Свештеник Божић је подсјетио да причу о старој цркви прате и предања о проналаску костију на том локалитету, о мјештанину који је одатле возио камен за своју кућу, а та му кућа три пута након тога горјела, све док домаћин није повадио тај камен из куће. То је, каже свештеник Божић, био јасан знак да треба послушати глас предака и вратити се поново овом светом мјесту, гдје су парохијани из засеока Пантелићи помогли у рашчишћавању терена. 

Прије открића древне цркве, пронађени су бројни остаци округлих топовских ђулади, што је била асоцијација на начин рушења храма у жестоким аустро-турским ратовима око 1717. године, када се у Осмацима водила крвава битка при покушају аустријског генерала Петраша да заузме Зворник. 

Пронађен је и римски надгробни споменик са натписом и изузетном иконографијом на њему, која се ријетко гдје виђа, а највјероватније потиче из другог вијека и односи се на период многобоштва и прогона хришћана.

Извр: srna.rs