Над Шарановом јамом на Велебиту, у Хрватској, служен је парастос поводом Дана сећања на Јадовно 1941. године, када су усташе на најсвирепији начин убиле више од 40.000 жртава, углавном Срба.

Парастос јадовничким жртвама служили су свештеници Епархије горњокарловачке и других епархија Српске православне цркве. 

Председник Удружења грађана "Јадовно 1941", Душан Басташић, рекао је да је Шаранова јама страшно место, као и друге крашке јаме на чијем се дну налазе посмртни остаци невино страдалих српских мученика. Он је истакао да, нажалост, ни 74 године после злочина још нису ексхумирани и на достојанствен начин сахрањени посмртни остаци јадовничких жртава. Према сведочењима у Шаранову јаму и дан данас почивају кости између девет и једанаест хиљада људи. Још нема имена на спомен обележју које је недавно подигнуто на платоу испред Шаранове јаме на Велебиту, јер то не дозвољавају хрватске власти.

Истовремено једна група ходочасника упутила се према месту, гдје је био логор Јадовно, док је друга мања група  ходочасника из Карлобага упловила у увалу Слана на острву Паг, гдје је служен парастос и постављен освештани крст за више од 8.000 побијених у пашком камењару и утопљених у мору.

Обиљежавање Дана сјећања на Јадовно 1941. организовали су Епархија горњокарловачка и Удружење грађана Јадовно 1941. 

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.123 људи, углавном Срба.