Поводом прославе Богојављања, данас се у више градова Србије, у славу великог празника, по традицији пливало за Часни крст.

У Београду, за Часни крст, пливало се на Ади Циганлији и на Дунаву. Победник трке за Богојављенски крст на Савском језеру је Урош Николић, члан организације СВИБОР, која је и обновитељ и настављач овог, иначе традиционалног својеврсног витешког турнира у пливању, после Другог светског рата. Први пут после рата се привало за Крст Часни за празник богојављења 1999. године и то баш на иницијативу СВИБОР-а. У данашњем надметању учестововали су, поред витезова СВИБОР-а и припадници Војске Србије и Жандармерије, а пливале су и припаднице лепшег пола.

Иначе, ово такмичење је одржано под покровитељством Општине Чукарица, а свему је претходила света архијерејска Литургија којом је, у цркви светог Ђорђа на Чукарици, началствовао Његово Преосвештенство Епископ ремезијански, Г. Андреј, шеф кабинета Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, а затим и Литија до Аде Циганлије. 

За крст часни пливало се и у Чачку, у Белој води на Западној Морави крај Крушевца, у Шапцу, Сремској Каменици, на Багрданском језеру крај Јагодине, језеру Газиводе код Зубиног Потока на северу Косова и Метохије, у Подгорици, и по први пут у Обреновцу.

Празник Богојављења из године у годину осим што је један од најрадоснијих и најважнијих у годишњем циклусу празника Господњих, све више постаје и својеврсни празник маладости, витештва, чојства и јунаштва.