Грчки медији су недавно објавили вести о два чуда новопројављених светогорских светитеља, Пајсија Светогорца и Порфирија Кавсокаливита, које је пренела агенција „Агион Орос“. У питању је исцељење тешко повређеног дечака кога су лекари буквално обрисали са листе живих.

22. априла ове године, 16-годишњи Димитрије Николопулос је пао са крова базена у граду Ксантос и осам дана провео у стању коме. Лекари централне болнице града Кавала (где је пацијент хитно превезен) веровали су да је младић умро, и нису давали практично никакве шансе за његов опоравак.

Популарни грчки лист "Еспресо" је контактирао Димитријевог оца Василија Николопулоса и свештеника Јована Марелиса који су рекли да је отац Јован благословио дете, када је био у јединици интензивне неге, и молио за његово исцељење. Новинари су објавили обиман материјал о чудесном излечењу дечака до којег су дошли захваљујући интервјуима са поменутим лицима али и другим сведоцима.

Све је почело тиме да су очајни родитељи чули од пријатеља за свештеника Џона Марелиса, старешину цркве Светог Ђорђа у Ксантосу, који је чувао монашку капицу Старца Пајсија Светогорца.

"Закључио сам да нисам имао времена да донесем скуфију Старца Пајсија јер је у том тренутку било у далеко у граду Алекандруполису. Најбоље решење у овој ситуацији било је да затражим од игуманије манастира свете Ане, који је подигао Порфирије Кавсокаливит а налази се у близини Ксантоса, да ми да део одежди које се налазе у овом манастиру. Отишао сам у Кавалу где је повређен Димитрије, и почео да се молим за његово исцељење. Дечак је био сав унакажен, "- каже отац Јован.

Током молитве отац Јован је затражио од лекара и медицинске сестре да му дозволе да реликвијом додирне Димитријеву главу. У тим тренуцима сви су молили за опоравак детета.

"Рекао сам: "Христос васкрсе", јер се све то дешавало у васкршњем периоду. У твом тренутку, медицински уређаји повезани са младом човеком у коми почели су слати звучне сигнале што је указивало да се нешто дешава са пацијентом" - наставља своје сведочење свештеник.

Сутрадан, отац Јован је позвао Василија  Николопулоса, дечаковог оца. Детаље тог разговора отац детета је пренео и новинарима: "То је чудо! Дечак је почео да помера руке и ноге! Лекари су препознали да је оно што се догодило - невероватно. Због тешких повреда главе и мозга лекари нису рачунали на опоравак пацијента. Међутим, Димитрију се у  потпуности повратила свест. У мозгу су се у потпуности обновиле функције. Ми смо доживели чудо јер смо се молили заједно. Наш син је спасен!".

Информације о чуду потврдиле су и монахиње манастира Порфирија Кавсокаливита.

Скоро две недеље пре овог догађаја у болници у Кавали догодило још једно дивно чудо. У болници 22-годишњем мушкарцу је дијагностикована "клиничка смрт". Родитељи младића положили су сву наду у Бога и молитвеном посредовању Светог Пајсија. У болницу је донета скуфија (монашка капа) Пајсија Светогорца и – младић је потпуно оздравио.

Информација о овом чудесном догађају потврђена је у болници града Кавале.