Православни хришћани из села Чумака нису пристали на раскол који им је наметнут од стране спољашњих фактора. Месна сеоска општина се нашла пред таквим изазовом након што су се локалне власти од новца утицајног предузетника решиле на „добровољно премештање“ општине у расколнички Кијевски Патријархат.

„Људи нису кренули за онима који су покушали да расцепе заједницу. На сеоски скуп који је организовао локални фармер, није нико дошао. Њихови планови се нису остварили. Људи су дошли у храм. Данас, у недељу, била је Литургија. Такву службе одавно не памтим. Била је као други Васкрс“, - своје утиске нам је испричао протојереј Александар Пономаренко.

Конфесионални раскол који је био на помолу завршио се измиривањем православних верника, чему је доста придонео настојатељ локалног храма отац Јован, свештеник који има беспрекорну репутацију међу парохијанима.

То је одиграло одлучујућу улогу, те су чланови сеоске општине решили да се помире у храму за време богослужења, извештава Информационо одељење Украјинске Православне Цркве уз позивање на Савез православних новинара. 

Извор: pravoslavie.fm
За Фондацију Пријатељ Божији са руског: Д. Ђ.