У Казнено-поправном заводу у Ваљеву, осуђеницима који се налазе у овој установи  представљен  је програм за лечења наркоманије по узору Заједнице ''Земља живих'', настао у Епархији бачкој, а који се данас спроводи у четири епархије у Србији. Програм је представио протојереј Бранко Ћурчин, духовник Заједнице ''Земља живих''.

Протојереј Бранко Ћурчин је са двојицом штићеника заједнице Земља живих говорио о проблему наркоманије и лечењу путем вере.  Српска Православна Црква данас  у Србији води најуспешнији програм лечења болести зависности, који је, уз  сву своју успешност, и потпуно бесплатан за оне који се обрате за помоћ.

Проблем  наркоманије и уопште разних облика зависности много је ширих размера и не обухвата само осуђеничку популацију,  а зависници су из свих друштвених слојева, независно од средине у којој живе, степена образовања и материјалних могућности.

У Затвору за малолетнике у Ваљеву највећи број лица се налази на издржавању казне управо због недозвољене употребе наркотика, а по оцени запослених из службе за третман, више од 80% лица у тој установи имало је контакт са дрогом.

Старање о духовним правима лица лишених слободе је право гарантовано Уставом и Законом за извршење кривичних санкција Републике Србије, али истовремено и препозната потреба у ширем друштвеном контексту. Његово Преосвештенство епископ ваљевски господин Милутин је од  доласка на чело Епархије ваљевске, препознајући ово, посветио велику пажњу  лицима којима је потребна ова помоћ овог јединог малолетничког затвора у Србији.

Са благословом Митрополита црногорско-приморског Амфилохија Терапијска заједница ''Земља живих'' отвара још једну своју кући и у Митрополији црногорско-приморској.

Тим поводом, а на позив протојереја Гојка Перовића, ректора Цетињске богословије, у Црној Гори је боравио протојереј Бранко Ћурчин. Циљ посете коју је благословио и епископ бачки др Иринеј, био је облилазак локација предвиђених за отварање нове Терапијске заједнице.